Miten sukuseuran jäseniksi saataisiin lisää nuorta ja keski-ikäistä väkeä?

Sukuseuran hallituksessa on keskusteltu keinoista, joilla jäseniksi saataisiin lisää nuorta ja keski-ikäistä väkeä. Kun jäseneksi voi nykyisin liittyä alle 18-vuotias jäsenmaksua maksamatta, on herännyt ajatus tämän ”vapaajäsenyyden” rajan reippaasta korottamisesta, jopa 50 vuoteen.

Seuran nykyisten jäsenten mielipiteiden selvittämiseksi on tehty kysely koko jäsenkunnalle. Kysyttiin, pitäisikö vapaajäsenyyden ikärajan olla nykyinen 18 vuotta vai 30, 40 tai 50 vuotta. Samalla kysyttiin, pitäisikö kuitenkin olla olemassa liittymismaksu. Myös kysyttiin mielipidettä jäsenmaksun suuruudesta.

Noin kolmannes jäsenistä on vastannut. Kukaan ei kannattanut ikärajan säilyttämistä nykyisessä 18 vuodessa. Uuden ikärajan osalta vastaukset jakaantuivat lähes tasan rajojen 30-40-50 kesken, kuitenkin 50 vuoden rajan kannattajia oli pari enemmän kuin muita. Liittymismaksun käyttöönottoa kannatti ylivoimainen enemmistö, yli 70 % vastanneista. Jäsenmaksun nykyistä suuruutta (15 euroa/vuosi) pidettiin useimmiten sopivana.

Vastausten perusteella näyttää siltä, että tämä ikärajan radikaali nosto kannattaa toteuttaa. Keskustelua pitää jatkaa ja yksityiskohtia täsmentää, mutta esimerkiksi 40 vuoden raja saattaisi olla se lopullinen ratkaisu. Asia otettaneen esille kesän 2015 sukukokouksessa.

Voidaan kuitenkin kysyä, miten seuran talous kestää, jos vapaajäseniä ilmoittautuu suuret määrät? Tässä suhteessa maailman meno on kuitenkin kehittynyt kaikenlaisia yhdistyksiä suosivaksi. Entisvanhaan jokaisesta jäsenestä aiheutui lisäkuluja, kun paperille painettuja tiedotteita yms lähetettiin postitse. Jo nykyisin pääosa seuramme tiedotteista lähtee sähköpostilla, jonka kulut ovat samat, olipa vastaanottajia 50 tai 500.

Tästä puhumme lisää  kesän 2015 sukukokouksessa. Paikka on Helsinki. Alustavista järjestelyistä kerrotaan toisaalla tässä lehdessä/näillä sivuilla.

Otso Kuusisto
hallituksen puheenjohtaja

(Pääkirjoitus Kuusistolainen n:o 12, lokakuu 2014)

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s